МЗ отпуска средства за протестиращите медицински сестри в Козлодуй

16:00, 04 фев 19 / Политика 25 983 Шрифт:
Topnovini

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри от общинската болница в Козлодуй. Медиците недоволстват от ниското заплащане и проблемите с този тип лечебни заведения. Срещата беше при закрити врата.

"Всеки постави на масата проблемите, министърът беше добре настроен и ни изслуша. Не знам дали съм доволна. Изключително съм разколебана, защото конкретика имаше само за състоянието на нашата болница и механизмите, които да освободят някакви средства и да се покрият нивата на работни заплати, съгласно браншовото споразумение в здравеопазването. Това ще се случи в бъдеще време. Разбирам, че министърът е отскоро и че няма необходимите промени в системата. Той подготвя промени, които, според него, ще отключат ресурси за съсловието. Трябва обаче да мине през МС, да се гласува. Отново трябва време", заяви Силвия Оприцова, старши-акушер в козлодуйската болница, присъствала на срещата, предаде БНР.

"Министърът беше категоричен, че нямат намерение да затварят болници", допълни тя и каза, че във времето здравните власти ще търсят индивидуален подход за всяко лечебно заведение с финансови проблеми.

Тази година средствата по Методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лв., като допълнителен ресурс ще получи и МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй, по параметрите ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Отделно от това по прогноза за 2019 г. приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

„Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй“, беше категоричен Ананиев. Той посочи, че след като екипът на МЗ е изготвил механизма за финансово управление и контрол в лечебните заведения, същият е бил предложен и на общинските болници. Към момента в областните болници, където механизмът е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%, което означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите.

Управителят на лечебното заведение д-р Олга Николова посочи, че очакванията ѝ са ако мерките, начертани на срещата проработят, възнагражденията на професионалистите по здравни грижи да бъдат увеличени до края на настоящата година.

Беше постигнато общо съгласие да се инициира среща между Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ – Козлодуй, Община Козлодуй и управителя на болницата за търсене на вариант за допълнително финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на региона.

По отношение на кадровото обезпечаване на системата тази година, благодарение на добрата колаборация между МЗ и МОН, са увеличени бройките за прием на медицински сестри. От една седмица за обществено обсъждане на сайта на МЗ е публикувана и Наредбата за специализациите в системата на здравеопазването, която има за цел както да облекчи финансово специализиращите, така и да бъде инструмент за провеждането на последователна и трайна държавна политика за преодоляване на дисбалансите при разпределението на специалистите по региони.

Според протестиращите медицински сестри от Козлодуйската болница, причината за ниското заплащане в общинските лечебни заведения е в начина на финансирането им.

"Едно цяло съсловие мизерства и бедства и вдига вече повече от 10 години здравеопазването в страната. За да се разплатят сметките, за да се покрият здравно неосигурените пациенти, за да не е на много загуба болницата, на нас ни се дава минимумът, който може да се осигури от това, което се предлага, а истината е, че в сумата на клиничните пътеки стойността на труда - нашият, на лекарите, не е остойностен. Това се трупа с години и това се надяваме да обясним: как стоят реално нещата, защото всички общински болници са на това положение. Това не е само болницата в Козлодуй", отбеляза Оприцова.

След срещата с Ананиев медицинската сестра допълни, че в браншовото споразумение минималното стартово възнаграждание трябва да бъде 950 лева, като в момента в Козлодуй реалната стойност е 580 лева. За нея и колежките й е ясно, че почти двойното увеличение не може да стане веднага, но и настояват за поне 700 лева минимална заплата за щатен медицински специалист.

"Това донякъде би удоволетворило до следващите стъпки в повишаването на заплатата", каза Оприцова и допълни, че има предложения как конкретно в региона на Козлодуй процесът да се ускори.

Протестиращите медицински сестри предстои да обсъдят ситуацията. Със сигурност те няма да подпишат договорите си, но все още няма тяхно общо решение какво предстои в недоволството им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама