Елена Йончева със сигнал до ОЛАФ и прокуратурата за “Ало, Банов съм” (обновена)

15:00, 04 фев 19 / Политика 25 535 Topnovini
1
2
3
4
5

Сигнал с всички записи и данни по аферата “Ало, Банов съм” внесе депутатът от БСП Елена Йончева до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). В Прокуратурата е постъпил сигнал във връзка със случая, съобщи по-късно и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сигналът е подписан от лидера на БСП Корнелия Нинова и към него има флашка. Записите са изпратени на Специализираната прокуратурата, която проверява твърденията на депутата Елена Йончева за евентуални корупционни действия на министъра на културата Боил Банов във връзка с ремонта на столичното Ларго.

Трима спецобвинители работят по случая. По закон проверката може да приключи до два месеца.

“Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ, както и българската прокуратура. Мисля, че случаят е прекалено ясен, а всички документи, които сме събрали доказват, че това, което е поискал г-н Банов, както от своите администратори, така и от представител на фирмата и от независимия строителен надзор, се е случило. Тоест 33 дни със задна дата са направени така че да оправдаят невзимането на неустойката”, заяви Йончева минути след като предаде сигнала на зам.-шефа на българското представителство на Европейската комисия Христо Христов.

“Преди обяд сезирахме главния прокурор, респективно специализираната прокуратура и сега предаваме сигнала до ЕК, а той ще бъде адресиран до ОЛАФ. Сигналът съдържа три материала - звуков файл с разговора, с когото всички сте запознати. Вторият е видеоматериал - интервюто на Елена Йончева със защитения свидетел. И третият - пресконференцията, на която бяха изнесени данните. Също така са внесени и договорите за изпълнение, актовете 10, 11 и 16, тези 5 акта, които са правени допълнително, докладът на АДФИ, който констатира тези 5 акта, които са дописвани, както и доклада на Агенцията за обществени поръчки, където пък тези доклади са само два”, обясни колегата ѝ Георги Свиленски, който също беше с Йончева. И допълни, че както лидера на БСП Корнелия Нинова, така и останалата част от червените са се подписали под сигнала.

“Казахме, че Боил Банов трябва да подаде оставка, но не това е важно. С тези записи показахме как функционира държавата. Това е моделът “Борисов” и “Ало, Ваньо”, който след 7 г. се е развил в модела “Ало, Банов съм”. Смяната на един министър с друг няма да доведе до нищо, ако в тази система правото на “Ало,...” е валидна, където на практика то заличава правото в държавата и ни вкарва в една джунгла”, каза още Йончева.

Тя допълни, че не се притеснява и от разкритията за Ангел Ангелов - бивш служител на Министерството на културата, за когото се твърди, че е направил записите. Според нея моралните качества на един човек нямали общо с това дали казва истината, защото всяко твърдение се проверявало.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани