Повечето българи не искат предсрочни избори, показва проучване

15:15, 04 фев 19 / Общество 25 423 Topnovini
1

43% от българите в градовете искат ГЕРБ да довърши управленския си мандат. 28% са за предсрочни избори. Това става ясно проучване на агенция "Медиана", направено в градовете през януари.

За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а тези, които искат ГЕРБ да довърши мандата си, са намалели с 3%.

Анкетираните имат позитивна оценка за благоустройството и намаляването на безработицата, но във всички останали обществени сфери, мнението е че нещата се влошават.

Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите.

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента, в градовете. Двете водещи партии са с напълно изравнен електорален потенциал, съответно 25.5% и 25.8% . Подкрепата за ДПС е 9,5%, а за "Обединени патриоти" - 7,1 на сто.

"Воля", "Демократична България" и АБВ получават по 1,8 на сто от симпатиите на българите, живеещи в градовете.

"Медиана" предполагат, че резултатът дава преднина за БСП в национален мащаб, тъй като в селата, които проучването не обхваща, ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани