Честваме зимния Симеоновден

08:15, 03 фев 22 / Общество 25 4523 Шрифт:
Topnovini

Православната църква почита свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Според българските вярвания на тази дата се чества зимния Симеоновден.

Денят се почита главно от бременните, младите невести и майките. Той се смята за един от най-лошите дни в годината.

Някъде го наричат светията Симеон Бележник, защото белязва хората и им оставя рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет. По това какъв човек първи ще дойде в къщата пък се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.

3 февруари е третият вълчи празник - не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.

1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди - жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома.

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника. Те черпят и на 1 септември, когато църквата почита преп. Симеон Стълпник и неговата майка св. Марта.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама