Честваме зимния Симеоновден!

10:36, 03 фев 19 / Култура и наука 25 721 Topnovini
1

На 3 февруари Православната църква почита свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Според българските вярвания на тази дата се чества зимният Симеоновден.

Денят се почита главно бременните, младите невести и майките. 

Той се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората и им оставя рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет. По това какъв човек първи ще дойде в къщата пък се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски.

3 февруари е третият вълчи празник - не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата.

1,2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът от дома".

Имен ден празнуват: Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 41 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.