Около 2,5 милиона българи живеят зад граница, най-много са в Германия

10:17, 03 фев 19 25 1640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на външните работи на Република България изпрати на 31 януари 2019-а година информация по въпроси, свързани с броя на българите извън страната по държави, броя на дипломатическите представителства по света и на служителите в тях, броя на сътрудниците на бившата ДС, работещи в министерството и в дипломатическите мисии. Отговорът е подписан от постоянния секретар на МВнР Елена Шекерлетова.

Най-много са българските граждани в Германия – 416 хиляди. Информацията за българските граждани извън страната съдържа приблизителни данни.

За Германия числото, посочено в отговора, е 416 хиляди, за Турция – 350 хиляди, за САЩ – 300 хиляди, за Гърция също 300 хиляди, за Испания – 250 хиляди, за Великобритания – 200 хиляди, за Италия – 120 хиляди, за Канада – 70 хиляди, за Австрия – 35 хиляди, за Молдова – 31 хиляди, за Кипър – 25 хиляди, за Чехия също 25 хиляди, за Южна Африка – 20 хиляди, за Швейцария – 12 хиляди, за Норвегия – 7 хиляди, за ОАЕ – също 7 хиляди, за Малта – 6 хиляди, за Полша – 4 хиляди, за Йордания – хиляда и пр.

Ако сравним новополучените данни с данните отпреди седем години, след предишното запитване до МВнР, ще видим, че през 2011-а година броят на българските граждани в Германия е бил само 74869, а сега числото е над 400 хиляди и това е доста повече от САЩ, Гърция и Испания, съответно 300 хиляди, 300 хиляди и 250 хиляди. Което прави Германия първа по численост на живеещите там наши съграждани.

Ако съберем грубо приблизителните данни, изпратени ни по ЗДОИ сега, ще получим към два милиона и половина или по-точно – над 2 милиона и 417 хиляди български граждани извън България за 2018-а година.

Населението на България, според някои източници вече е под 7 милиона. Тези над 2 милиона и 417 хиляди български граждани в чужбина са една значителна част от тях, при това повечето са в активна и работоспособна възраст. И тази твърде значителна част наши съграждани с избирателни права, нямат никакво институционално представителство в България, ако не броим 25-те служители в печално прославилата се Държавна агенция за българите в чужбина.

В същото време младите и активни хора, които все повече намаляват в България, продължават да гледат към емиграция. И в България се раждат все по-малко деца, за разлика от децата на българските емигранти, които се раждат и растат зад граница. Всички тези фактори отдавна би трябвало да накарат българската политическа класа да се замисли за една политика към българската диаспора, която да се издигне на съвсем друго държавно ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама