Български учени откриха пет нови фосилни вида на Антарктида

13:35, 01 фев 19 / Култура 25 1827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български учени, участващи в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида, откриха пет нови за континента фосилизирани флористични останки. Те са с възраст около 90 милиона години, което е началото на кредната епоха, когато на сега заледения континент са расли субтропични гори и са господствали динозаврите. Това съобщи проф. Христо Пимпирев, ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция.

Видовете са мигрирали от Патагония до Антарктическия полуостров по временен островен мост, който тогава е съществувал на мястото на пролива на Дрейк. По този мост от Антарктида, някои от растителните видове, появили се за пръв път там са достигнали до Южна Америка. В края на мезозойската ера Антарктида е бил един зелен континент, пълен с живот.

 

Откритието е направено по време на едноседмичен полеви палатъчен лагер на нос Хана на о-в Ливингстън от геолозите д-р Стефан Велев и д-р Камен Бонев и техните колеги д-р Кристин Тревисан от Чилийския антарктически институт и проф. Шафак Алтънкайнак от Техническия университет в Истанбул.

Изследванията на българските геолози и чуждестранните им колеги спомагат за решаване на глобални научни проблеми като връзката на най-южния континент с Патагония и миграцията на растителните и животински видове в края на мезозойската ера, когато е най-топлия период в цялата фанерозойска история на Земята.

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама