Красимир Каракачанов обсъди с шведския си колега преговорите за Ф-16

13:45, 01 фев 19 / Политика 25 1534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов информира министъра на отбраната на Швеция Петер Хултквист за решението на Народното събрание за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет Ф-16, съобщиха от българското военно ведомство.
 
Срещата между двамата се е състояла в рамките на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС на 30 и 31 януари в Букурещ.

Швеция се отнася с уважение към решението на Народното събрание на България за формиране на екип и започване на преговори с правителството на САЩ за нов самолет Ф-16, е заявил министър Хултквист и изтъкнал готовността на своята страна за нови разговори по темата, в случай че такива се окажат необходими в бъдеще. На срещата, състояла се по инициатива на шведската страна, Хултквист е посочил, че характеристиките на самолетите "Грипен" са изключително добра алтернатива на вече взетото решение.
 
В разговорите е бил обсъден и опитът на Швеция с възстановяването на наборната военна служба. От началото на миналата година наборните войници служат във Въоръжените сили на Швеция от 9 до 12 месеца. Страната е започнала успешно с набор от 4 хиляди души, а към настоящия момент те са около 5 хиляди.

Целта, която Швеция си е поставила, е да поддържа до 8 хиляди войници годишно, с помощта на които да могат да се формират цели войскови подразделения. Планът е през следващите десет години броят на подготвените войници от резерва да достигне 40 хиляди.

В заключение шведският министър на отбраната заявил, че в страната му отчитат закриването на наборната военна служба като грешка, която е поправена с новото правителствено решение, и в същото време е запълнена една празнота в шведската култура и общество. Министър Каракачанов благодарил за подробната информация по този въпрос и подчертал, че в българското общество този дебат вече също е на дневен ред.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама