Спасиха зрението на недоносено бебе в чужбина

12:10, 01 фев 19 25 1089 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спасиха зрението на недоносено бебе в чужбина с медицински транспорт и екип от неонатолози на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

След тримесечни грижи в интензивния сектор на отделението по Неонатология на болницата, момиченце беше транспортирано до Антверпен (Белгия) за операция на агресивна форма на ретинопатия на недоносеността. Неотлъчно до детето по време на пътуването е екип на Неонатологията на болницата, който оказваше медицинска грижа в условията на въздушен и сухопътен транспорт. Реанимационните действия бяха осъществени чрез осигурен от лечебното заведение специализиран транспортен кувьоз. Лечението е поето от Фонда за лечение на деца.

Момиченцето е родено в 27 гестационна седмица с тегло 1000 гр. Вследствие на недоносеността, детето развива ретинопатия. От раждането си е под интензивни грижи в отделението по Неонатология, като през времето до лечението в чужбина, е проведена два пъти лазерна терапия, но поради агресивната форма на заболяването и прогресиране на промените с риск от отлепване на ретината, възможностите за лечение се свеждат до специфична хирургия, която не се практикува у нас. Затова детето е насочено за лечение в болницата в Антверпен.

В момента момиченцето е под лекарско наблюдение в болницата в Антверпен, чувства се добре и се възстановява след две успешни операции. Това е пето новородено дете, за което екипът на отделението по Неонатология полага медицински грижи по време на въздушен транспорт.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама