Десет природни средства, които помагат при настинка

19:40, 01 фев 19 25 1887 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Когато ви измъчва настинка, трябва да се действа незабавно. В противен случай могат да се появят сериозни усложнения. Още нашите баби са знаели това и са прилагали различни методи за справяне с настинките. Температура, кашлица, болки в гърлото: има някои прости средства, които са много ефективни. Ето десет съвета, които могат да помогнат:

Гаргара с чай

Благодарение на етеричните масла, които съдържат, чаят от салвия и от лайка са много подходящи за справяне с кашлицата или болките в гърлото. Цвят от лайка и листа от градинска салвия се заливат с половин литър кипяща вода, след което се оставят да престоят 15 минути. Тази отвара е подходяща за промивки на гърлото – препоръчително е да се прави гаргара поне 5 пъти дневно. Вместо чай може да се използва и солена вода, която също спира възпалителните процеси.

Инхалации с мащерка, лайка или сол

В тенджера с 2 литра кипяща вода се добавят три супени лъжици сол или масло от лайка. Мащерка, евкалипт и мента също помагат при влажна кашлица, тъй като тези растения втечняват секрецията. Покрийте главата си с кърпа и вдишвайте парите в продължение на 10 минути.

Промивка на носа със солен разтвор

Друго доказано ефективно средство е промивката на носа със солен разтвор. Той се приготвя така: в съд с 200 милилитра топла вода се разтваря една щипка готварска сол. След това изсипвате в дланта си малко количество от разтвора и смъркате първо през едната, а после през другата си ноздра. Солта разтваря секрета и дезинфекцира носната кухина.   

Топла вана

Вана с вода, загрята до 38 градуса, в която са разтворени ароматни соли от евкалипт или мента подобрява кръвообращението, намалява болките в ставите и освобождава носа и бронхите. Алтернативно бихте могли да си направите гореща баня на краката с няколко капки масло от борови иглички - най-добре преди лягане. След това си обуйте дебели вълнени чорапи и право в леглото.

Компрес с картофи или извара

Ето и една стара рецепта срещу кашлица и пресипнало гърло: сварявате необелени картофи, които после смачквате на пюре, намазвате с него една по-голяма марля, която увийте с кърпа около гърдите. Оставете компреса да действа поне един час. Компреси с извара пък помагат при отоци и срещу болки, както и при кашлица. Оставете компреса през цялата нощ.

Компреси с оцет

Високата температура може да се свали с компрес от оцетен разтвор. Той се приготвя така: смесете равни количества студена вода и плодов оцет, потопете в него тънка кърпа, изцедете я добре, след което я увийте около прасеца. Около нея можете да завържете друга кърпа. След като компресът изсъхне, сменете го с друг. 

Лечение чрез изпотяване

Липовият чай или чаят от цвят на бъз стимулират изпотяването, а то помага да се свали температурата и да се спре инфекцията. За целта залейте няколко чаени лъжички цвят от липа или бъз с гореща вода, а така полученият чай изпийте на малки глътки - най-добре преди лягане вечер. 

Чай от лук срещу кашлица

Това помага за отхрачване: етеричните масла, съдържащи се в лука, имат дезинфектиращо действие. Нарежете лук на филийки, които оставете да врят 5 минути в половин литър вода. Прецедете отварата и я пийте гореща на малки глътки.

Сироп за кашлица от лимони и захар

Обелете няколко лимона и ги нарежете на филийки. Посипете ги обилно със захар, след което ги оставете да престоят поне 12 часа. Полученият богат на витамини сироп съхранявайте в хладилника и 3 пъти дневно пийте по една супена лъжица от него, пише ''Дарик''.

Гореща пилешка супа

Звучи като клише, но не е: домашно приготвената пилешка супа е изпитано лечебно средство с антибактериално действие, което помага на организма да се възстанови след болестта.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама