Инвазивни кардиолози извадиха чуждо тяло от сърцето на жена без операция

11:10, 01 фев 19 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

60-годишна жена от Стара Загора е живяла няколко месеца с част от катетър, заседнал в десните кухини на сърцето й. Катетърът е бил съставна част на вътрешен порт за вливане на химиотерапевтични медикаменти, имплантиран във венозната система на пациентката под кожата на гърдите й, подобно на пейстмейкър.

Вероятно катетърът се е отчупил миналия октомври по време на процедура в специализирано заведение за химиотерапевтични процедури, които пациентката е трябвало да прави в продължение на месеци. Постепенно отчупената част е мигрирала през венозната система, преминавайки през дясното предсърдие на сърцето, за да заседне в дясната камера. Там чуждото тяло е останало неподвижно. През това време пациентката не е чувствала болки или някакво друго сърдечно неразположение.

Кардиолозите на старозагорската болница „Тракия“ открили находката, когато дошло време портът да бъде премахнат. Оказало се, че катетъра липсва. Инвазивният екип на завеждащия отделението д-р Борислав Борисов заедно с д-р Мариела Синджирлиева и д-р Орлин Лицанов го открил с помощта на рентгенографско изследване в областта на сърцето.

„Имаше два варианта – или сърдечна хирургична операция, която е много тежка, или да съставим план и да го извадим по миниинвазивен път през венозната система на пациентката, достигайки до катетъра със специални водачи, снабдени на върха с ласо за улавяне на чужди тела“, обясни д-р Борисов. Избират втория вариант. Успяват първо да изведат катетъра от областта на сърцето, а след това и от венозната система. Процедурата е продължила около половин час. Благодарение на нея чуждото тяло е изведено без усложнения от тялото на жената. Елементът е бил стерилен и най-вероятно затова не е предизвикал възпаление, но е създал риск от образуване на съсиреци, смята д-р Борисов. За щастие това не се е случило. Подобна находка не може да спре сърцето, но е рискова за образуване на тромбози, създава опасност от перфорации и появата на вторично възпаление, допълва той.

Макар и рядко срещан, това не е непознат случай в медицинската практика, казват кардиолозите на Болница „Тракия“. Най-често като чужди тела в човешкото тяло проникват именно части от катетри. Това е втори случай в тяхната практика, но първия път чуждото тяло е било водач с много по-малки размери, поради което изваждането му е било значително по-лесно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама