В Португалия Румен Радев обеща нова визия за подкрепа на българите в чужбина

09:10, 01 фев 19 / Политика 25 1357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев се срещна с българската общност в Лисабон снощи. Държавният глава им обеща нова визия за подкрепа на българите зад граница.

Близо 13 000 са българите, които учат и работят в Португалия. Българската общност има своя църква и неделно училище.

„Нашата общност в Португалия не е толкова голяма в сравнение с други държави, но тя е известна като най-сплотената, най-интегрираната, най-добре организирана”, каза президентът. Според него репутацията на българите помага за доверието на португалските инвеститори. Той подчерта, че държавата изработва нова визия за българите в чужбина.

„През годините много наши сънародници потърсиха по-добро бъдеще зад граница, но съм уверен, че където и да се намирате, оставате завинаги свързани с България. Знам колко усилия е струвало на всеки от вас да успее на нова земя и това могат да го постигнат само хора с талант, с упоритост, затова и вашият успех в Португалия е такъв и за България“, изтъкна държавният глава. В срещата участваха преподаватели от Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“, лекари, културни дейци, десетки наши сънародници. Сред гостите беше и легендарният футболист на „Спортинг“ Лисабон и националния отбор Ивайло Йорданов.

Държавният глава благодари на нашите сънародници за начина, по който представят своята родина. „С успехите, които постигате в областите на културата, образованието, инженерните дейности и високите технологии, вие давате необходимото доверие на държавното ръководство на Португалия и на местния бизнес да инвестират в България“, заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев отбеляза пред гостите, че страната ни е в процес на предефиниране на своите приоритети и визия за контактите и помощта, която оказва към българските общности зад граница. „Тази помощ не трябва да се ограничава само с подкрепа към българските църкви и културно-просветните дружества, защото вие заслужавате по-голяма подкрепа по отношение на квалификация, социални и пенсионни права, както и достъпност на транспортните връзки“, подчерта още Румен Радев и увери сънародниците ни, че президентската институция е отворена за техните предложения и идеи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама