Българите са харчили средно по 400 лв за алкохол през 2017-а

10:10, 01 фев 19 / Общество 25 663 Шрифт:
Topnovini

По данни на Евростат, българите са изразходвали 1,7% от общите си разходи за алкохол през 2017 г. Средният показател за ЕС е бил 1,6 на сто, като анализът изрично отчита, че в тези сметки не се включват разходите за спиртни напитки, заплащани в ресторанти и хотели.

Най-много средства за алкохол са отделили жителите на Естония, Латвия и Литва, а най-малко - в Испания, Италия и Гърция.

Данните на националната статистика показват, че през 2017 г. домакинствата у нас са похарчили средно по 400 лв за алкохол. 15 на сто от българите консумират спиртни напитки ежедневно. Всеки трети обаче заявява, че не е пил алкохол в рамките на година.

Освен това, пак по данни на Националния статистически институт делът на мъжете, които са консумирали алкохол редовно или понякога, е бил почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много алкохол са консумирали мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените - 20-45 години. Всеки втори мъж е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора жена - вино.

Тревожна тенденция е и засилената употреба на алкохол сред подрастващите, като средната възраст, при която е бил приеман за пръв път алкохол е била 13 години. За младежите от 13 до 18 години предпочитаният алкохол е бил бирата.

През 2017 г. домакинствата в ЕС са изпили алкохол в размер на близо 130 млрд. евро или средно по 300 евро на всеки жител в ЕС, отчита Евростат. Анализът отново подчертава, че в тази сума не са били включени алкохолните напитки, заплащани в хотели и ресторанти в Евросъюза.

Най-много средства, отделяни за алкохол, са регистрирани в трите балтийски републики - Естония - 5,2% от общите разходи на домакинствата там (622 млн. евро), Латвия - 5% (780 млн. евро) и Литва - 4% (или близо 1 млрд. евро).

В противоположния край на скалата най-малко средства за алкохол са били отделяни от домакинствата в Испания (0,8% или 5,5 млрд. евро), Италия и Гърция - по 0,9% или съответно по 9 млрд. евро и 1 млрд. евро.

Страните, в които жителите са похарчили най-много средства за алкохол в ЕС, са Германия - 23 млрд. евро, Великобритания - 22 млрд. евро и Франция - 21 млрд евро. Най-малко средства за алкохол са похарчили жителите на Исландия - 280 млн. евро, Словения - 380 млн. евро и Люксембург - 470 млн. евро, отчита Евростат.

Справка в сайта на Световната здравна организация (СЗО) показва, че за въпросния период средно в ЕС са се падали по 10 л концентриран алкохол на глава от населението. Най-висок дял на употребявани концентрати е отчетен в Естония - по 15 л на човек, а най-нисък в Швеция - по 7 л на човек годишно. За страните от региона показателите са следните: България - 12 л на човек, Румъния - 10 л, Сърбия и Македония - по 9 л, Гърция - 7 л и Турция - 2 л концентриран алкохол на глава от населението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.