Емилия Масларова осъди България в Страсбург за 8 000 евро

13:30, 31 яну 19 / Политика 25 1224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България ще трябва да заплати на бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова 8 000 евро по заведеното от нея дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Според Европейския съд България е нарушила презумпцията за невинност и правото на защита на бившия социален министър.

Съдът в Страсбург ѝ присъжда компенсация от 5000 евро и още 3000 евро за разноски по делото. Те са заради изказвания на прокурор Стелиана Кожухарова – говорител на бившия главен прокурор Борис Велчев и на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, с които европейският съд приема, че е нарушено правото на Масларова да бъде считана за невинна до доказване на вината ѝ.

Масларова беше пратена на съд през 2010 г. за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, свързани с ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Според обвинителния акт тя заедно със семейния си приятел и управител на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов и техни помагачи са присвоили 11 млн. лева от отпуснати близо 19 млн. лв. за ремонта на сградата.

През декември 2015 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Димитрина Ангелова оправда всички подсъдими, а в мотивите на съда година по-късно беше записано, че от нито една от експертизите не става известно колко пари са били изхарчени в ремонта.

Прокуратурата протестира, но през лятото на 2017 г. Софийският апелативен съд (САС) записа в решението си, че "абсурдно формулираните обвинения" са попречили за постигане на осъдителни присъди по делото. Според апелативните съдии Снежана Душкова, Карамфила Тодорова и Иван Стойчев по делото са събрани доказателства за причинени вреди, но са били така подредени, че не става ясно какво твърди обвинението. Затова САС реши, че делото трябва да бъде върнато на прокуратурата, вместо да потвърждава оправдателните присъди.

Оттогава вече година и половина делото е висящо на досъдебна фаза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама