Haй-бoгaтaтa cтpaнa в Eвpoпa нямa лeтищe и жeлeзoпътeн тpaнcпopт

12:00, 02 фев 19 25 1920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След две преживени световни войни, Лихтенщайн имаше сериозни финансови затруднения през първата половина на 20-и век, но през последните десетилетия една от мини европейските държави предлага най-високото качество на живот на своите граждани.

На 23 януари тази година Лихтенщайн отбеляза 300 години от основаването си като княжество. Днес тя е най-богатата страна по БВП на глава от населението в света - над $170 000 и с една от най-ниските корпоративни данъчни ставки от 12,5 процента. В резултат на това много холдингови компании откриват офиси в столицата - Вадуц.

С обща площ приблизително три пъти по-малка от землището на София, населението на страната е около 40 000, от което една трета са чужденци.

Там гражданите имат задължителна обедна почивка между 12:00 и 13:30 часа през делничните дни, през които са забранени всякакви шумни дейности. Там няма летище или железопътен транспорт, а единствено автобуси, с които се предвиждат гражданите.

Преди да стане самостоятелно княжество страната е била независима държава в рамките на Свещената Римска империя, а по-късно е била свързана и с Австро-Унгарската империя. След Първата световна война и разпадането на империята, Лихтенщайн е била на ръба на фалит.

Преди 50-те години на миналия век обаче Лихтенщайн се бори с недостига на пари с икономика, основана на селското стопанство, а управляващата династия е принудена да продаде част от колекцията си скъпи картини на известни художници, сред които и Мона Лиза на Леонардо да Винчи.

Ниските данъци в страната обаче й помагат постепенно да се съвземе. През 1955 година държавата се саморекламира като страна, където местните граждани живеят безмитно, но това важи и за чуждестранните корпорации. Тогава най-високата данъчна ставка е 1,4 процента. До 1970 година икономиката на Лихтенщайн вече процъфтява.

Днес The CIA World Factbook описва страната като просперираща, силно индустриализирана със силен финансов сектор, пише money.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама