165 години от рождението на Стефан Стамболов

09:10, 31 яну 19 / Култура 25 2328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отбелязваме 165 години от рождението на големия български държавник Стефан Стамболов.

Той е роден на 31 януари 1854 г. в Търново. Стамболов е апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876). Участвал е в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Бил е руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия.

През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството му.

На 3 юли 1895 г. Стефан Стамболов е нападнат и съсечен в центъра на София. Два дни по-късно умира от раните си.

Пловдив ще отбележи деня с тържественото честване на едноименния площад пред сградата на общината, в което ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово за държавника ще произнесе инж. Борислав Стаматов – обществен посредник на Община Пловдив, а водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив Ивайло Христов.

За почитане на годишнината от рождението на Стамболов са поканени Областният управител, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет- Пловдив, заместник-кметове и представители на общината, кметове на райони, общински съветници, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама