Бившият началник на полицията в Асеновград се изправя пред съда

09:00, 31 яну 19 25 1347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият началник на полицията в Асеновград Димчо Темелков се изправя пред магистратите от Пловдивския окръжен съд. Заедно с него са подсъдими служител в Районното управление, както и шофьор в частно дружество. Темелков, който беше уволнен преди три години, е обвинен за прикриване на криминални деяния, фалшифициране на действителния брой сигнали за извършени престъпления, както и в злоупотреби.

Оказване на помощ на петима души да избегнат наказателна отговорност за кражба на коне на стойност 1000 лева, потулена кражба на дизелово гориво, срещу което полицаите са зареждали личните си автомобили, фалшифициране на официален документ за статистика на престъпленията и длъжностни нарушения са основните нарушения срещу бившия шеф на полицията в Асеновград Димчо Темелков, за които той ще се изправи пред магистратите.

През август 2015 г. като шеф на полицията в Асеновград Темелков помогнал на пет лица, извършили кражба, да избегнат наказателно преследване. 15 дни по-късно той приел предложение за подкуп, за да упражни влияние върху разследващ полицай от управлението в града да освободи задържано лице. Освен това Темелков е обвинен, че в периода от 13 март 2014 до 13 юли 2015 г. не е съобщил за 16 извършени престъпления и не е докладвал материалите в Районната прокуратура в Асеновград.

Според обвинителния акт въпреки че са налице достатъчно данни за извършено престъпление, Темелков е прекратил преписката, а в други 11 случая по получените сигнали не е извършава проверка. Това той е направил с цел кариерно израстване и получаване на поощрение и награди, съобщиха още от държавното обвинение.

Заедно с бившия шеф на полицията в Асеновград обвиняеми по делото са и шофьорът на товарен камион за това, че откраднал 21 литра гориво, както и 49-годишен служител в сектор "Криминална полиция" към Районното управление на Асеновград. По делото са разпитани 128 свидетели, назначени са експертизи, иззети са и веществени доказателства.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които Димчо Темелков е обвинен, е лишаване от свобода от две до осем години, както и лишаване от права.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама