Свищовско село премина на LED осветление по улиците

18:00, 30 яну 19 25 1496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В свищовското село Вардим реализираха пилотен проект, с който ще се докажат съществените преимущества на LED уличното осветление пред конвенционалното улично осветление, информираха от пресцентъра на общината.

Инициативата е на общинското ръководство и цели намаляване на енергийните разходи, намаляване на разходите за поддръжка и консумативи на уличното осветление и значително подобряване на неговото качество.

В населеното място са монтирани 300 LED улични осветители с 5- годишен гаранционен срок, които светят целонощно и целогодишно, и удовлетворяват изискванията на стандарта за улично осветление БДС EN 13201. Общата инсталирана мощност на уличното осветление в селото е 4.5 kW.

Годишната консумация на енергия от новото LED улично осветление ще бъде 18675 kWh, което е равностойно на 3735 лева годишни разходи за електроенергия или 5.75 пъти по-малко в сравнение с разходите направени с конвенционалното осветление в предходната година. Разходите за поддръжка и консумативи ще намалеят от 4400 лв. на около 700 лв. на година, което е приблизително 6.28 пъти по-малко разходи. Сумарните годишни разходи за новото LED улично осветление в село Вардим ще бъдат 4435 лв/год.

Стойността на проекта е приблизително 42 000 лева, а срокът за откупуване на вложените инвестиции ще бъде под 2 години, като заплащането ще се извършва със средствата от спестената електроенергия спрямо разходите, които са направени в съответния период на предходната година.

В капиталовите си разходи за 2019 година община Свищов е предвидила средства за подмяна на уличното осветление на главните улици в Свищов с ново LED осветление, което ще допринесе за редица ползи в икономически и екологичен аспект. Амбициите на общинското ръководство са постепенно всички населени места в община Свищов да се възползват от предимствата на алтернативната LED технология.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама