Nasdaq е отправил оферта към борсата в Осло

15:00, 30 яну 19 / Икономика 25 912 Topnovini
1

Американският борсов оператор Nasdaq заяви в сряда, че е отправила оферта за покупка на борсата в Осло за 770 млн. долара (около 673 млн. евро), надвишавайки по този начин офертата, направена от неговия конкурент Euronext.

В специално изявление от Nasdaq посочиха, че вече е получено одобрението на акционерите, притежаващи повече от 35% от акциите на американската борса.

През декември 2018 година европейският борсов оператор Euronext отправи предложение за придобиване на фондовата борса в Осло за 625 млн. евро.

При представянето на офертата си Euronext заяви, че ако сделката се осъществи, водещата позиция на борсата в Осло за морски и рибни деривати, за петролни услуги и в областта на корабоплаването ще укрепи още повече позицията на Euronext като водеща пазарна инфраструктура за финансиране на реалната икономика в Европа. Euronext заяви тогава, че е получила одобрението за подобна сделка на 50% от своите акционери.

Euronext управлява фондовите борси в Париж, Амстердам, Брюксел, Дъблин и Лисабон.

Междувременно бордът на директорите на борсата в Осло обяви в сряда, че гледа на офертата на Nasdaq като на "най-добрата алтернатива за всички заинтересовани страни и затова единодушно препоръчва на акционерите на Oslo Bors VPS да приемат тази оферта и да не приемат предложението за придобиване на акциите на Oslo Bors VPS от Euronext".

Трябва да се има предвид, че всяко едно придобиване на повече от 10% от фондовата борса в Осло изисква одобрението на норвежките власти.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 31 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.