Nasdaq е отправил оферта към борсата в Осло

15:00, 30 яну 19 25 1774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският борсов оператор Nasdaq заяви в сряда, че е отправила оферта за покупка на борсата в Осло за 770 млн. долара (около 673 млн. евро), надвишавайки по този начин офертата, направена от неговия конкурент Euronext.

В специално изявление от Nasdaq посочиха, че вече е получено одобрението на акционерите, притежаващи повече от 35% от акциите на американската борса.

През декември 2018 година европейският борсов оператор Euronext отправи предложение за придобиване на фондовата борса в Осло за 625 млн. евро.

При представянето на офертата си Euronext заяви, че ако сделката се осъществи, водещата позиция на борсата в Осло за морски и рибни деривати, за петролни услуги и в областта на корабоплаването ще укрепи още повече позицията на Euronext като водеща пазарна инфраструктура за финансиране на реалната икономика в Европа. Euronext заяви тогава, че е получила одобрението за подобна сделка на 50% от своите акционери.

Euronext управлява фондовите борси в Париж, Амстердам, Брюксел, Дъблин и Лисабон.

Междувременно бордът на директорите на борсата в Осло обяви в сряда, че гледа на офертата на Nasdaq като на "най-добрата алтернатива за всички заинтересовани страни и затова единодушно препоръчва на акционерите на Oslo Bors VPS да приемат тази оферта и да не приемат предложението за придобиване на акциите на Oslo Bors VPS от Euronext".

Трябва да се има предвид, че всяко едно придобиване на повече от 10% от фондовата борса в Осло изисква одобрението на норвежките власти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама