Цветана Манева със 75-годишен юбилей

11:10, 30 яну 19 / Култура 25 1599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голямата ни киноактриса проф. Цветана Манева чества днес своя 75-годишен юбилей. Българската национална телевизия излъчва по повод годишнината два игрални филма.

В събота 02.02.2019 г. от 15 ч. БНТ1 ще покаже лентата „Трудна любов” на режисьора Иван Андонов, а в 20,45 ч. по БНТ4 зрителите ще могат да видят филма „Откога те чакам“ на режисьорката Анна Петкова.

„Откога те чакам“ е заснет през 1984 г. по сценарий на Лиляна Михайлова. Оператор е Стефан Трифонов, а музиката е дело на Кирил Дончев. Цветана Манева се превъплъщава в ролята на сестра Николова, която работи в социална служба за самотни възрастни хора. Сестра Николова се грижи не само за здравето им, но ги лекува от самотата, от мъката и обидата; в нея те намират опора и онова, което не са получили от собствените си деца. Някои от наследниците са обезпокоени от привързаността на своите близки към сестра Николова и подозират в нейната загриженост користни намерения за лично облагодетелстване. На Цветана Манева партнират Елена Стефанова, Катя Тодорова, Асен Миланов. „Трудна любов“ от 1974 г. на режисьора Иван Андонов и по сценарий на Асен Георгиев проследява невъзможната любов между Иван (Иван Андонов) и Екатерина (Цветана Манева). Обвързаността с предишните им семейства, професионалните ангажименти и ревността се оказват огромни препятствия и пред най-чистата любов.

Цветана Манева е родена в семейството на драматичния актьор Георги Манев. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Моис Бениеш. Играла е на сцената на Пловдивския драматичен театър, Нов драматичен театър „Сълза и смях“ - София, Драматичния театър в Димитровград , Театрална работилница „Сфумато“, театъра в Ямбол, Народния театър за младежта и Театър 199. Участвала е в над 50 филма, сред които любимите на публиката „Почти ревизия”, „Войната на таралежите”, „Търси се съпруг за мама”. Артистичен директор е на международния театрален фестивал „Варненско лято“. Удостоена е със званията „Народна артистка“ и „Почетен професор на Нов български университет“.

Носителка е на орден „Стара планина“ първа степен за големите ѝ заслуги в областта на българския театър и кино и по повод 60 години от рождението й, както и на награда на Съюза на артистите „Икар“ за цялостен принос към преподавателската дейност.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама