Цветанов: Радев, който ще е големият проблем на БСП, не на ГЕРБ, създава ядрото на партията си на удобно място - в президентството

21:19, 29 яну 19 25 877 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Интервю на Кристиана Кръстева за "24 часа"

- Г-н Цветанов, президентът Радев вече директно обяви, че предсрочни избори ще има и че въпросът не е дали, а кога.

- Радев е последователен само в едно - вече не говори, а създава ядрото на своята бъдеща партия, при това на удобно за него място - в самото президентство. Защото политическите му амбиции за бъдещето отдавна надхвърлят зададените му от конституцията задължения като президент. След като минимизира ролята на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), сега се насочва към нова формула - този път, правейки кръг от съмишленици за постигане на политическите си цели. Подобен размах на партийно строителство не сме виждали в нито един състав на президентската институция от началото на прехода у нас.

Само че КСНС включва политици от целия политически спектър, с които Радев трудно намира общ език. Защото има комплекс за политическа несъстоятелност. Затова търси друга формула, с която да задоволи стремежа си към доминация. Иска да е ментор на цялото политическо съсловие у нас, но това не може да не създаде големи проблеми, ако говорим за държавник, който по конституция трябва да бъде обединител на нацията.

- Как тълкувате новия политически субект, на който президентът призна в аванс в понеделник, че дава подкрепа - създава нова партия или ще играе съвместно с БСП?

- Още преди година и половина казах, че този нов субект ще се окаже проблем не на ГЕРБ, а на БСП.

- И защо? Защото ще им вземе избиратели отляво?

- Защото Радев се освобождава от всички, които не му трябват, и се разграничава от всички, които под една или друга форма са му гласували доверие да бъде политик. Нека да си припомним как елегантно отстрани Елена Йончева. Направи го, след като приключи работата около президентската кампания, част от която беше тя, като връзката между него и ръководството на БСП. Виждате, че с всеки изминал ден с действията си той започва да се разграничава от БСП, но същевременно там, където се допълват, много умно продължава да си партнира с БСП - по много теми, свързани с инвестиционните разходи за модернизацията на Българската армия (БА).

За Елена Йончева искам да кажа следното - БСП успя много умело да я използва и да я употреби. В момента тя не трябва да търси вина в ГЕРБ, а в своя лидер Корнелия Нинова, която я караше да прави всичко, което правеше. Това обяснява гузността на БСП - там всички са мобилизирани да работят за тотална защита на Йончева. Такива хора като нея - използвани от БСП, а в тази партия имат навика впоследствие да ги правят герои. В това отношение има много примери.

Как тълкувате факта, че държавният глава вече иска по-големи правомощия за президента? Че иска нов мандат, след като направи партия ли?

Досега е имало доста президенти, които са имали възможността да изпълнят със съдържание президентската институция. Радев може би живее в друг свят, в който общува единствено с агресивен тон, съзнателно търси дискредитиране на българските институции. Оказа се човек, който винаги иска да кара в “обратното движение”, неспазвайки утвърдените правила на демокрацията.

Цялото интервю вижте в сайта на "24 часа"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама