Консервативни критици на Мей заговориха за План С за Brexit

18:10, 29 яну 19 / Свят 25 1222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влиятелни евроскептици и проевропейски критици от Консервативната партия на Тереза Мей се обединиха в призив към британския премиер за подкрепа на "План С" за Brexit, включващ удължаване на преходния период, докато се водят преговори за ново споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, предаде ДПА.

План С включва ревизирана версия на клаузата за предпазния механизъм, целящ да гарантира, че ирландската граница ще остане отворена и след Brexit. ЕС обаче вече настоя, че няма да предоговаря споразумението за Brexit, което постигна с Мей миналата година. Така нареченият План С е подкрепян също и от северноирландската Демократична юнионистка партия, чиито 10 депутати подкрепят правителството на малцинството на Мей от юни 2017 г.

Днес Мей ще се опита да убеди депутатите в Камарата на общините да подкрепят нейния план за Brexit, но се очаква тя да срещне силна опозиция от тяхна страна. Според медиите днес Тереза Мей ще обещае на парламента, че ще поиска от Брюксел да промени клаузата за предпазния механизъм.

Депутатите ще гласуват днес няколко юридически необвързващи поправки на плана на Мей за Brexit, които тя предложи след вота от 15 януари, когато огромно мнозинство парламентаристи отхвърлиха нейната сделка за Brexit. Десетки евроскептици от Консервативната партия, парламентаристи от Демократичната юнионистка партия и много проевропейски консерватори гласуваха тогава срещу сделката. Повечето от тези депутати са против предпазния механизъм, който може да постави Северна Ирландия за неопределен период под разпоредби, различни от останалата част на Обединеното кралство.

Според консервативния депутат Ники Морган предложението за План С за Brexit "включва преработена форма на предпазния механизъм, представена като олекотена версия на споразумение за свободна търговия и включва ангажименти от всички страни, че няма да има твърда граница на остров Ирландия".

Днес източник от британската Лейбъристка партия каза, че тя ще подкрепи план за Brexit, който може да отсрочи датата за излизане на Великобритания от ЕС - 29 март. Лейбъристите обаче ще подкрепят предложена от лейбъристката депутатка Ивет Купър поправка, която дава на Мей срок до 26 февруари да договори такава сделка за Brexit, която да удовлетвори парламента. Ако тя не може да го направи дотогава, парламентът може да я принуди да поиска отсрочване на датата за излизане от ЕС. Зад предложението на Купър застават 103 парламентаристи, сред които и от Консервативната партия на Мей.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама