Евростат: 49% от българите не ограничават достъпа до личните данни в смартфоните си

16:40, 28 яну 19 / Общество 25 243 Topnovini
1

През 2018 година 75% от хората на възраст между 16 и 74 години в рамките на Европейския съюз са използвали смартфоните си за лични цели, показва проучване на Евростат.

Въпреки това, 28% са отговорили, че когато използват или инсталират приложение на смартфона, те никога не ограничават или не отказват достъпа до личните им данни, като 7% от потребителите на смартфони в ЕС не са знаели, че е възможно да ограничат или откажат достъп до личните си данни при използване или инсталиране на приложение на смартфона.

В рамките на Чехия и България обаче броят на потребителите на смартфони, които никога не са ограничавали или отказвали достъп до техните лични данни е доста висок. За Чехия става въпроса за цели 67% от притежателите на смартфони, а за България - 49%, следвана от Кипър и Обединеното кралство (43% и за двете).

За разлика от тях, само 10% от потребителите на смартфони във Франция никога не са ограничавали или отказвали достъп до приложения, следвана от Германия (16%), Холандия и Люксембург (17% и за двете).

По-малко от половината (43%) от потребителите на смартфони в целия ЕС съобщават, че имат система за сигурност, която е била автоматично инсталирана или предоставена с операционната система на техните смартфони. Други 15% пък са се абонирали за система за сигурност или са използвали такава, която е била инсталирана от някой друг.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.