Румен Радев: Това беше година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието

10:55, 28 яну 19 / Политика 25 2137 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Това беше година на илюзорна стабилност и нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания", заяви президентът Румен Радев при отчета на втората година от мандата му като президент.

По думите му президентската институция често е била последната преграда пред лобистко законодателство.

"България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване", каза още президентът.

"Доверието в Народното събрание достигна критично ниски нива, все повече закони се изменят кардинално с преходни изменени. Законодателният процес става непредвидим, лобисткото законодателство измества безцеремонно общественият интерес. Сривът на доверието и противоречията в коалицията блокират нуждата от реформи", заяви държавният глава.

Президентът каза, че през 2018 г. е задълбочил диалога с всички балкански лидери. Той открои Дунавската стратегия като инструмент, който може да бъде използван за съживяването на икономиката в Северна България.

Радев напомни, че е наложил вето на седем закона. "Но това не е акт за противопоставяне на парламента, а за постигане на ефективно законодателство", обясни той.

"Отказах се лош пророк, че проектите за модернизация на армията няма да се реализират тази година", отчете Радев. Критикува, че средствата за ремонт на авиационната техника са заделени късно и дотогава рискът от авиационни произшествия продължава да расте.

Според него управлението на държавата се характеризира с непредсказуемост, погазване на закона и фаворитизиране на корпоративния интерес.

Президентът поиска наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Той се обърна към прокуратурата и към комисията за незаконно придобито имущество. Безнаказаните престъпност и корупция според Радев са едни от най-големите проблеми на България.

Той съобщи, че формира съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж. "Страната има нужда от нови идеи. Предстоят ни избори", заяви още Радев.

Държавният глава отчете, че е имал 19 събития в чужбина и 12 държавни глави са посетили България. Той изброи всички постигнати успехи в отношенията и с Балканските държави. Напомни, че е предложил на Китай създаването на център за глобално партньорство. И отчете, че посещението му в Москва възстановило политическия диалог след дългогодишно прекъсване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама