Въведоха нови правила за прием на първокласниците

21:29, 27 яну 19 / Култура 25 1642 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нови правила за прием на първокласниците. Миналата година родители се оплакаха, че системата дискриминира многодетните семейства. Причината - по-малките деца попадат в различни училища от по-големите си братя и сестри.

Тази година най-много точки за прием ще продължава да носи 3-годишната уседналост на детето в близост до училището, съобщи NOVA.
Това е т.нар. „Първа група”. В същата група, независимо от постоянния или настоящ адрес, ще попадат и децата, които искат да учат в училището на по-големите си братя или сестри.

Повече точки при приема ще имат и децата с един починал родител, както и пълните сираци. Досега те получаваха съответно по три и по пет точки. В предстоящия прием точките ще са с еднаква тежест – шест.

Допълнителните критерии, както и досега, ще се прилагат в случаите, когато броят на децата-кандидати за едно училище надхвърли броя на свободните места за прием в училището, припомнят от дирекция "Образование и младежки дейности". 

Остава в сила класирането на децата по водещ критерий близост до училището по постоянен или настоящ адрес. Няма промени в районирането на училищата, остава изискването да се кандидатства с адреса на детето, а не на родителя, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Столична община публикува на сайта си съобщение, че ще се проведат обществени консултации с граждани и заинтересовани организации. Консултациите ще са в писмен вид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама