Великобритания обмисля военно положение при Брекзит без споразумение

17:47, 27 яну 19 / Свят 25 999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Обединеното кралство обмисля възможността за въвеждане на военно положение в случай на безредици при евентуален Брекзит без споразумение с Брюксел. Това се посочва в статия, публикувана от The Sunday Times.

Позовавайки се на информирани източници в секретариата на британския кабинет на министрите, публикацията съобщава, че всички възможни сценарии в момента се разработват в правителствените структури, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз на 29 март, без да се съгласи с Брюксел за условията за по-нататъшно сътрудничество между двете страни. Някои от вариантите предполагат извънредно или дори военно положение в съответствие със Закона за извънредни ситуации, приет през 2004-а година.

Това дава възможност на властите да обявят комендантски час, да конфискуват имущество, да налагат забрани за пътуване и да използват войски, когато има заплаха за живота, здравето и безопасността на населението, както и да осигурят непрекъснато снабдяване с вода, храна, енергия и гориво. Спешните мерки, предприети в такива ситуации, могат да противоречат на действащите британски закони, с изключение на Закона за правата на човека.

The Sunday Times съобщава също, че допълнителни доставки на храна, гориво и боеприпаси са били изпратени на британските военни бази в Кипър, Фолклендските острови и Гибралтар в случай на проблеми с доставките след Брекзит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама