Теменужка Петкова: Язовирите на НЕК са в добро състояние

15:40, 25 яну 19 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Язовирите, стопанисвани от НЕК и нейната фирма "Язовири и Каскади", са в добро състояние. Това включва както язовирните стени, така и хидротехническото им оборудване, обясни в парламента енергийният министър Теменужка Петкова във времето за парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на народните представители Таско Ерменков и Жельо Бойчев относно моментното състояние на язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания.

НЕК стопанисва 19 язовира с национално значение, като "Язовири и Каскади" отговаря за техническата поддръжка на язовирите. Всяка година се правят проби и изпитания и на база на тях се планират производствени програми, посочи Теменужка Петкова.

Всички язовири разполагат с достатъчен обем, който да поеме снеготопенето, каза енергийният министър.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев отбеляза, че разполага с информация, според която поддържаните от НЕК язовири са с водни нива под критичното, което не може да се използва за производството на енергия. В отговор Теменужка Петкова заяви, че към момента язовирите са със запълнен капацитет от над 7%, така че не може да се говори за критични нива.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама