Пловдивски медици ще протестират с искане за увеличение на заплатите

08:10, 25 яну 19 / Общество 25 450 Topnovini
1

Лекари и медицински сестри от общинската Многопрофилна болница „Свети Мина" в Пловдив излизат на протест с настояване за увеличение на заплатите.

Възнаграждението на медицинските сестри в болницата е под минималната работна заплата. Те настояват заплатите да бъдат повишени от 540 лева на 700 лева.

Протестът е организиран от двата синдиката в лечебното заведение. Оттам заявяват, че ще търсят съдействие от общинската администрация, защото ръководството на болницата не може да реши проблемите им. Причината е, че заради наложените лимити от Здравната каса, средствата на здравното заведение не са достатъчни, за да има увеличение на трудовите възнаграждения.

Над 30 медицински сестри вече подадоха колективна оставка в началото на годината, като едномесечните им предизвестия изтичат на 7-и февруари.

Болница "Свети Мина" отдавна е в тежко финансово състояние. За последните 3 години община Пловдив е дала над 2 млн. лева за изплащане на дълговете на здравното заведение.

Междувременно в опит то да бъде запазено се стигна и до решение на Общинския съвет за сливане с другата общинска болница - "Свети Панталеймон". Процедурата все още не е приключила.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 2 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.