Почитаме свети Григорий Богослов

08:00, 25 яну 23 25 3375 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Православната църква почита паметта на свети Григорий Богослов, Назианзин, архиепископ Константинополски.

На този ден празнуват всички, които носят имената Григор, Гриша, Григорена. Името означава "който бди" или "григорос" - бърз.

Свети Григорий е роден в Арианз - селище при град Назианз, Кападокийска област. Бил син на епископ свети Григорий Назиански и свети Нона. Учил заедно със свети Василий Велики в Атина. Църквата го почита като един от големите богослови, писатели и поети. Като архиепископ ръководил църквата в Цариград 12 години и се оттеглил в Назианз, където починал през 390 г. на 80 години.

Свети Григорий, свети Василий Велики и брат му свети Григорий Нисийски образуват тризвездието на "тримата Кападокийци". Свети Григорий е майстор на словото и на стихотворната реч.

Сведения за неговия живот ни дават не само писанията на свети Василий Велики и блажени Йероним, но и неговите собствени трудове, особено писмата и автобиографичните му стихове.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама