Захариева: Българите във Великобритания остават, независимо дали има сделка

19:05, 24 яну 19 / Политика 25 643 Topnovini
1

Брекзит ще има. Проведен е референдум, подадена е молба за излизане от ЕС. Така че, Великобритания няма да бъде член на ЕС със или без споразумение, заяви пред БНТ, Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Тя гарантира, че българите на територията на Кралството ще могат да останат там, независимо от изхода на преговорите с ЕС.

Захариева допълни още, че ще бъдат намалени таксите за подаване на документи за виза, а от страна на българската държава няма да има утежнения за английските граждани, желаещи да пребивават у нас.

Относно политическата криза във Венецуела, Захариева заяви, че призивът на българската страна е да се уважават демократично признатите права и да се намери изход от ситуацията по мирен път с организиране на нови легитимни избори.

Вицепремиерът коментира и въпроса с отпадането на т.нар. "Златна виза" за инвеститори у нас.

Българското правителство е идентифицирало този проблем още от февруари миналата година, има работна група в министерство на правосъдието. Текстовете със законовите промени са готови. Проблемът е свързан с бързите инвестиции, които не носят никакви работни места, а стоят само като пари в банка, обясни Захариева. По думите й, трябва да има стабилност - да можеш да видиш, да пипнеш една инвестиция.

Относно предвидената за днес блокада от гръцките фермери на Граничен пункт "Кулата" Захариева обясни, че се надяваме гръцките власти да не допуснат блокиране на границата.

27 години продължава този спор между Гърция и Македония. През това време другите вървят напред. Интересът на България е да имаме стабилни държави членки на ЕС и съюзници в НАТО, разбира се и съседи, обясни външният министър.

Тя заяви, че комисията за отношенията между България и Македония продължи да работи, но много години нищо не се е правило по въпроса.

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 98 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.