КФН ще извършва стрес тестове на пенсионните дружества

17:30, 24 яну 19 / Икономика Сподели в: 25 751 Topnovini Автор: Topnovini
1

Комисията за финансов надзор ще извършва стрес тестове на дружествата за допълнителното пенсионно осигуряване, реши окончателно Народното събрание с гласуваните промени в Кодекса за социално осигуряване.

Парламентът въведе изискване за осъществяване на надзор, основан на риска, както и извършването на стрес-тестове за оптимално разпределение на надзорните ресурси и на временно установяване на потенциални проблеми при допълнителното пенсионно осигуряване. С промените се регламентира и прехвърлянето на допълнителното доброволно осигуряване, уговорено с колективен трудов договор между предприятието, служителя и синдиката от един в друг фонд, като вече ще могат да бъдат правени прехвърляния и от и към чуждестранни институции за професионално пенсионно осигуряване.

Друга част от промените са свързани с режима на инвестиране на средствата на фондовете по професионални схеми като се въвеждат принципни изисквания за отчитане на дългосрочните интереси на осигурените лица и пенсионерите, както и възможност за отчитане на екологичните, социални и управленски фактори при инвестирането.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани