Протестиращите гръцки фермери не бяха допуснати на ГКПП "Промахон–Кулата"

15:58, 24 яну 19 / Свят 25 1655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцките фермери от района на Серес, които още вчера обявиха решение за протести и блокади на границите с България и Македония в знак на несъгласие с договора за името на югозападната ни съседка, не бяха допуснати до граничния пункт "Промахон–Кулата". Движението през пункта се осъществява нормално.

Масирано е полицейското присъствие както на околовръстния път край Серес, така и на двете разклонения преди границата с България. В момента силите за сигурност са разположени и в самата гранична зона на гръцка територия. Властите в южната ни съседка бяха категорични, че няма да позволят протест, още по-малко блокада на вътрешна европейска граница. Така заканата за блокада на гръцките земеделци беше осуетена, поне към момента.

Трафикът на най-натоварения пункт между България и Гърция е много интензивен. Десетки са чакащите тежкотоварни камиони на вход и на изход, но граничните екипи и Агенция "Митници" обработват документите и товарите бързо, така че да не се образуват големи опашки.

Дежурните екипи на „Гранична полиция“ информират пътуващите към южната ни съседка за очакваните проблеми с придвижването в района около граничния пункт. Следобед трафикът става много интензивен на вход към България, като преобладаващо от Гърция към страната ни се движат камиони и автобуси.

Засега няма информация за готвени протести на другия граничен пункт в района – "Илинден-Екзохи", към който при интензивен трафик и задръствания на Кулата се пренасочват автомобилите.

В цяла Гърция днес има протестни демонстрации и символични блокади на граничните пунктове с Република Македония и България заради дебатите и гласуването в парламента по ратификация на Преспанското споразумение за новото име на Македония. Опозиционните партии определиха споразумението като вредно, предава БНР.

Протестните демонстрации в Солун са 3 и започват от 18 часа. Пред парламента в Атина също се очакват масови протести, докато тече гласуването на споразумението. Полицията е взела превантивни мерки, за да не допусне сблъсъци. Високо е напрежението в парламента. Опозицията се опитва да повлияе на независимите депутати, които са склонни да гласуват в подкрепа на името Северна Македония. Управляващата партия СИРИЗА гарантира привличането на необходимите гласове от независими депутати и се очаква договорът да получи мнозинство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама