Младен Маринов свиква съвещание заради очакваното усложняване на времето

08:35, 24 яну 19 25 2287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оранжев код за опасно време в пет области на страната е обявен за днес. Синоптиците предупреждават за обилни валежи от дъжд в Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. По високите части на планините те ще бъдат от сняг. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов свиква работно съвещание във връзка с прогнозите за обилни валежи от сняг и дъжд. На заседанието ще присъстват представители на всички ангажирани институции. Участниците ще направят преглед на готовността за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка в страната.

Още вчера от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ изпратиха предупреждение и указания за мерки до областните управители и кметовете на общини, както и до ОДМВР и структурите на ГДПБЗН в страната.

"В момента температурите са положителни, така че в повечето райони от равнинната част на страната вали дъжд. Количествата на валежите са под 10 литра на кв. метър все още, но обстановката предстои. Предстои и застудяване от Северозапад. Тази нощ в Северозападна България валя сняг - там ще продължи да вали сняг в планините. Всъщност по-тежкият ден ще е утрешният - петък, в който количеството на валежите в Югозападна България ще достигнат и надхвърлят 50 литра на кв. метър. При това снежната покривка, която ще се образува в Западната и Южната част на Родопите, ще е най-значителна. Там са възможни количества на валежа до стотина литра, т.е. при температури отрицателни на надморска височина над 1000 - 1200 м ще, вали сняг и снежната покривка ще е значителна. Очакваме тежка метеорологична обстановка, не че това не се е случвало, но все пак нека да му обърнем внимание", прогнозира Анастасия Стойчева, синоптик, НИМХ.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама