Високите и слаби жени са с най-висок шанс за дълголетие

19:30, 23 яну 19 / Здраве 25 732 Topnovini
Pixabay

Високите и слаби жени имат най-големи шансове да доживеят до 90-годишна възраст, твърдят холандски учени.

Това обаче не важи за мъжете. При двата пола за по-дълъг живот допринася физическата активност.

Учените от университета на Маастрихт са анализирали данните за повече от 120 000 мъже и жени, обхванати от национално изследване, започнало през 1986 г. Тогава те са били на възраст от 55 до 69 години. Учените са искали да установят дали има връзка между височината, теглото, физическата активност и дълголетието.

Общо 16,7 процента от мъжете и 34,4 процента от жените доживели 90 години.

Дълголетните жени били по-високи и с по-ниско тегло в началото на изследването. Дамите с ръст над 1,75 м били с 31 процента по-големи шансове да доживеят до 90 години от високите до 1,60 м. Подобна връзка при мъжете не е наблюдавана.

Що се отнася до физическата активност, мъжете, движещи се по час и половина дневно, са с 39 процента по-голяма вероятност да доживеят до 90 години, от отделящите за това по-малко от 30 минути. Всеки допълнителни 30 минути физическа активност дневно носят пет процента по-добри шансове за дълголетие на силния пол. При жените оптималната продължителност на физическата активност е 60 минути.

За физическа активност са възприети дейности като градинарство, разхождане на куче, ремонти, ходене пеша или с велосипед на работа и спорт за удоволствие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!