Тереза Мей: Опитите за отлагане на Brexit не решават въпроса

16:25, 23 яну 19 / Свят 25 1207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската премиерка Тереза Мей заяви в парламента, че опитите на някои депутати да отложат излизането на страната от ЕС, използвайки парламентарни процедури, не решават ключовия въпрос затова как ще бъде осъществен Brexit, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

"Това, което виждаме, са предложения за поправки, които имат за цел да създадат ситуация за удължаване на срока на процедурата по член 50 (от Лисабонския договор за ЕС), но то не решава проблема, винаги ще дойде момент за решение. А решението си остава същото: (напускане) без споразумение, със споразумение, или без Brexit изобщо", каза тя.

“ЕС не може да предоговори споразумението за предпазния механизъм за границата в Ирландия”, обясни вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс. 

"Ние ще подкрепим Ирландия. . . (Предпазният механизъм) е "червена линия", по която не можем да преговаряме с британското правителство", каза Тимерманс на събитие в полския град Краков.

В четвъртък главният преговарящ от ЕС за Brexit Мишел Барние ще бъде приет в Берлин от германската канцлерка Ангела Меркел, съобщи заместник-говорителят на федералното правителство Мартина Фиц. 

Говорейки за неяснотата около Brexit, тя напомни, че Брюксел и Германия в частност очакват от Лондон "конкретни предложения". "Топката е в полето на британците", каза Фиц, но не отговори на въпроса дали Германия би се съгласила за отлагане на срока за Brexit при сегашните условия. Според нея ЕС може да действа "само на основата на запитване" от страна на Лондон. 

Долната камара на британския парламент отхвърли на 15 януари проекта за споразумение с ЕС за условията на напускането, одобрен от Лондон и Брюксел през ноември м. г. след година и половина преговори. Самият Brexit е планиран за 29 март, след което, според плана, трябва да започне преходният период, който ще продължи до края на 2020 г. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама