"Господин" и "госпожа" вече са забранени в Хановер

18:10, 23 яну 19 / Свят 25 3192 Шрифт:
Topnovini

Хановер отмени обръщенията „господин“ и „госпожа“. Германският град оглави движението за полово равенство в езика, като въведе нови правила за обръщения сред администрацията си. Градската управа обяви, че административният език в Хановер става джендър неутрален.

В официалните писма и в електронната поща, в брошурите и прессъобщенията на общината и учрежденията в града, както и във всички формуляри и флаери в бъдеще трябва да се ползват джендър неутрални формулировки, а административният език да е изцяло равен за половете, реши местната управа в Хановер. Така например професията учител или учителка вече ще се нарича преподаващ. Избирателите стават гласуващи, а участниците и участничките – хора или персони.

Правилата са задължителни за всички чиновници в града и те трябва в бъдеще да се обръщат по еднакъв начин към всички хора, независимо от пола им.

Когато не може да се намери джендър неутрална дума, към досегашната се прибавя звездичка. Например доцентки ще се изипсва с „доцент*ки“.

Звездичката включва в себе си всички възможни полове и полови идентичности, се казва в прессъобщението на Хановер. Обръщенията „господин“ и „госпожа“ е добре да се избягват, се посочва още в препоръките към чиновниците. Вместо това те ще трябва да питат, за да използват малко име и фамилия.

Остава обръщението „Уважаеми дами и господа“. От заседанията отпада наименованието „протоколчик“ и се заменя с „протокол, воден от...“.

Чиновниците обясниха, че по този начин отговарят на въведения в края на миналата година закон за въвеждане на трети пол в административните книжа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама