Операта „ Парсифал ” на Рихард Вагнер отново пред българска публика

20:20, 23 яну 19 / Култура 25 916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световноизвестната оперна прима Мария Гулегина ще пее на сцената на Софийската опера и балет на 30-ти януари и 1-ви февруари тази година в спектакъла „Парсифал” от Рихард Вагнер на режисьора – академик Пламен Карталов. Той споделя, че тази опера има за цел да изпрати към публиката важното послание – за смирение и любов.

„Парсифал” е определяна от Вагнер като тържествена сценична мистерия в три действия. Смята я за религиозна церемония, а не като обикновено развлечение за меломаните и за това иска по време на премиерата през 1882 година в Байройт, Германия публиката да не алодира играта на артистите, но все пак разрешил това да стане в края на второто действие.

„Парсифал” е последното сценично произведение на Рихард Вагнер, в което той вплита мотиви от едноименната поема на Волфрам фон Ешенбах и от „Парсифал или Принцът на Граал” от Кретиен дьо Труа и „Магинобион”.  

„Парсифал” носи в себе си религиозни и философски идеи и е смесица от християнство и будизъм. Тайнствена история за светия граал и опазването му, която пред българска публика ще разкажат Мария Гулегина – в ролята на магьосницата Кундри и колегите й Костадин Андреев, Атанас Младенов, Ангел Христов, Петър Бучков, Бисер Георгиев, хорът и оркестъра на Операта. Диригент на спектакъла е Константин Тринкс.

Мария Гулегина е артист от международна величина, чиято кариера преминава през сцените на едни от най-прочутите оперни театри в света и през съвместна работа с Лучано Павароти, Пласидо Доминго и диригентите Рикардо Мути, Валерий Гергиев, Клаудио Абадо.

Мария Гулегина е носителка на големия орден на руската православна църква "Света Олга", който й е връчен от руския патриарх. Самата тя се интересува много от обществения живот в Русия, обръща внимание на  онеправданите - инвалиди и сираци.

Мария Гулегина е познавала Гена Димитрова и сега музикалните критици я наричат новата Гена Димитрова.

В България, премиерата на „Парсифал” се състоя през юли 2017 г., като част от подетата преди години инициатива на директора на Софийската опера и балет – академик Пламен Карталов за възобновяване на представянето на оперите на Рихард Вагнер на българска сцена.

Билетите за „Парсифал” вече са в продажба на касата на Софийската опера и балет, чрез касите на EasyPay в страната, както и в интернет operasofia.bg и в мрежата на eventim.bg .

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама