Увеличават парите за хранене на децата от 1 до 4 клас

13:00, 23 яну 19 / Общество 25 457 Topnovini
1

От 72 на 94 лв. се учеличава на дете за една година норматива за подпомагане на храненето на децата в подготвителните групи и на учениците от 1 до 4 клас във Варна, или общо 1 млн. 777 хил. лв. Сумата е заложена в бюджета за образование на община Варна през 2019 г. Директорите ще се разпореждат парите за закуска или за обедното хранене ще бъдат изразходвани, предаде БНР.

Гимназиите ще получават допълнителни 39 лв. за издръжката на ученик, защото според новия закон в учебната програма за първи и втори гимназиелен етап са залочени повече учебни часове, поясни Анна Николова, началник отдел "Управление на финансовите ресурси в образованието" в община Варна. Заложената сума за това е 354  хил. лв.

Също съгласно новия закон за втори път частните детски градини и училища ще попучават по държавен стандарт средства за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците, заложената сума е 847 261 лв. Те се поделят между две училища и 4 детски градини, тези, които са кандидатствали за финансиране, уточни за Анна Николова. Това са ЧУ"Мечтатели" и ЧУ"Монтесори", и частните детски градини "Мечтатели", "Монтесори", "Аз съм българче" и "Чебурашка".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани