Парламентът отложи с шест месеца влизането в сила на Закона за горивата

10:35, 23 яну 19 / Политика 25 1269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът прие предложението на Министерски съвет за отлагане на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход или Закона за горивата, съобщи Агенция „Фокус“. Предложението е той да започне да действа от 1-ви юли тази година, а не от 28-ми януари. „За“ гласуваха 112 народни представители, 28 се въздържаха.

Законът за горивата беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28-ми януари. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите.

От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а от дребните - 20 000 лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 000 лв.

На 17-ти януари парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие предложението за отлагане на закона. Представители на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива обявиха решението си отново да преминат в протестна готовност срещу Закона за горивата. Търговците подчертаха, че протеста срещу Закона за горивата нямат намерение да свалят правителството и не работят срещу него.

На 8-ми януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. От Българската петролна и газова асоциация заявиха, че напускат КРИБ заради решението на Министерския съвет да предложи отлагане на закона.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама