Манолова: Битката за двойния стандарт при храните е на всички граждани на ЕС

10:10, 23 яну 19 / Политика 25 354 Topnovini
1

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Комисията по петиции в Европейския парламент в Брюксел петиция срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. От своя страна Комисията прие сигнала за основателен.

"Изключително съм доволна от успеха на гражданите и моя екип, който беше постигнат вчера в Брюксел. Горда съм, че постигнахме този успех, който е важен за 100 млн. европейски граждани", сподели Манолова пред БНТ.

"Комисията по земеделие в Европейския парламент изготви доклад и излезе с препоръки. Беше направено законодателно предложение за промени за т.нар. потребителски пакет на еврокомисаря Вера Юрова, който беше огласен именно от София през април миналата година. Вчера това предложение беше прието с огромно мнозинство от Комисията по вътрешен пазар", обясни тя.

Според Манолова, няма как този въпрос да бъде решен на национално ниво с българското законодателство, защото става дума за основополагащи принципи на ЕС.

"Петицията остава отворена, така че и следващият Европейски парламент да може да следи какво се случва с тази дискриминационна практика на двоен стандарт при храните", допълни омбудсманът.

В тази битка едни срещу други не са гражданите на Източна Европа срещу тези от Западна, а всички европейски граждани срещу мултинационалните компании, категорична е Манолова.

"За последните три години в България сформирахме една национална коалиция срещу двойните пазари. Проблемът се отнася не само за нас, но и за страните от Вишеградската четворка, Румъния, Гърция, Словения... Вчера евродепутат от Литва посочи, че това също е огромен проблем и за прибалтийските страни", СЪОБЩИ ТЯ.

Двойният стандарт при храните, водещ до подвеждане и заблуда на потребителите, ще бъде инкриминиран като хранителна измама. Ще има драконовски санкции, допълни омбудсманът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани