д-р Холевич: Акция срещу фалшиви ТЕЛК-ове е имало и преди, но без резултат

19:10, 22 яну 19 25 1576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма сензация при разследването на фалшиви документи за инвалидност, защото акция е имало още преди повече от 10 години. Това заяви пред bTV д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Тя допълни, че правилата за издаване инвалидна пенсия ощетяват пациентите и е нужна реформа.

„Не виждам сензация за активирането на държавата по този въпрос, такива действи бяха провеждани през 2007 г. и 2009 г., когато Емилия Масларова беше социален министър. Тогава не беше изнесена информация, въпреки акцията. Последствието от това беше промяна в Наредбата за експертиза на работоспособноатта – спорното Приложение 2. Тогава бяха въведени едни тричленни лекарски комисии към НОИ, които проверяват всяко едно решение на ТЕЛК с инвалидност над 50%”, посочи лекарят

Д-р Холевич обясни, че когато има съмнение за издаден документ с невярно съдържание те сезират съответните органи, а при съмнение за издаден по-висок процент на инвалидност обжалват решението пред НЕЛК.

„Ако НЕЛК определи по-нисък процент от издадения от ТЕЛК, на лекарите от ТЕЛК се съставя административен акт, защото в периода от явяване пред ТЕЛК и НЕЛК, човекът получава социалната пенсия за инвалидност. Ако НЕЛК отмени пенсията, сумата се изплаща от лекарите от ТЕЛК под формата на административен акт”, каза д-р Холевич.

Председателят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София заяви, че контрол не съществува при децата. „Ние, лекарите от ТЕЛК-София отдавна внесохме предложения за независим контролен орган, подчинен на Министерство на здравеопазването, който да упражнява допълнителен контрол – това нямаше да струва никакви средства”, каза д-р Холевич.

Холевич беше категорична, че реформа е необходима, но тя не трябва да ощетява хората с увреждания. Тя посочи, че според последното проучване, при около 50% от хората с са им намалени процентите на инвалидност, без промяна са 13% от хората, процентът е завишен при 4% от хората и 4% са загубили правото си на чужда помощ. Тя допълни, че новите правила ощетяват пациентите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама