Повече от 30% от "промоционалните" хранителни стоки са нездравословни

17:25, 21 яну 19 / Здраве 25 858 Topnovini
1

Повече от 1/3 (35%) от хранителните продукти, съдържащи етикета „специална оферта“ в супермаркетите са с прекомерно съдържание на мазнини, захар и сол, показва ирландско проучване. Проучването е в рамките на ЕС, включително и за страните от Балканския полуостров.

В рамките на изследването са проверени повече от 70 000 хранителни продукта с намалена редовна цена. Проверката включва „интервюта“ с търговци на едро и дребно, както и с купувачи.
Ирландия има един от най-високите нива на затлъстяване в Европа - един от всеки четирима възрастни тук се класифицира като затлъстял и едно на четири деца е с наднормено тегло – именно това довежда до мащабното проучване.

Резултатите са, че пазаруването в дългосрочен план е основната причина за „специалните цени“ на редица продукти по европейските супермаркети. Много млади семейства пазаруват за цяла седмица (или за по-дълъг период от време), тъй като за ангажирани с работа, деца и други ежедневни ангажименти. Това позволява на търговците да разполагат промоционалните продукти, наред с продуктите с редовни цени, вместо в специално предвидени щандове със стоки с намалени цени.

Друг резултат от проучването е, че купувачите предпочитат по-мащабни промоции на плодове и зеленчуци, прясно месо и риба, вместо на захарни изделия, безалкохолни напитки, соленки (чипсове, солети и други). Това подчертава, че хората наистина не искат да се „изкушават“ с нездравословни храни, а се интересуват от полезна храна и по-специално от пловоде и зеленчуци, потвърждават ирландските доктори, участвали в изследването.

Кампанията също така включва практически съвети, за да помогне на хората да купуват правилните храни:

Планирайте предварително своя пазар, това може да Ви спести време и пари. Също така пазарувайте по списък, това ще ви помогне да избегнете импулсивни и изкушаващи покупки.

Не пазарувайте гладни – гладът ще се бори с всичките Ви добри намерения да се придържате към здравословен избор. По същата причина избягвайте пазаруването, когато сте уморени или стресирани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани