Разследват се схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК в цялата страна

15:25, 21 яну 19 / Крими 25 1734 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

"Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите. Заради фалшиви ТЕЛК решения в Силистра предстои да бъдат повдигнати обвинения". Това заяви заместник главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата, цитиран от БГНЕС.
 
На територията на цялата страна са извършени проверки и са образувани досъдебни производства по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове. Проверяват се областите с най-много отпуснати инвалидни пенсии, но проверките ще обхванат цялата страна. В Силистра имало посредници, които срещу 600 лв. уреждали фалшиви решения на ТЕЛК. 28% от всички пенсии в областта са инвалидни. До момента са образувани 4 досъдебни производства и 7 преписки. 
 
Най-големият процент на фалшиви пенсии е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%.
 
"Разследващите са свели сведения от над 200 лица до настоящия момент. Около 70% от лицата, които се разпитват, не знаят от какво са болни – това са хора, които получават инвалидни пенсии, не знаят какви документи за ТЕЛК се изискват, не знаят дали са били хоспитализирани", съобщи още Иван Гешев.
 
„В Силистра има населени места, където се създава впечатление, че целите села са с инвалидни пенсии. Това не е така, но около 1/3 е така. Зам.-главният прокурор съобщи, че сред лицата, които се занимават с ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място. Оказва се, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,5 млрд. лева, безплатни винетки, безплатни дърва и какво ли още не“, допълни Гешев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 140 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.