Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ: Все повече компании предвиждат да имат развойна дейност в България

14:50, 21 яну 19 25 1328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Национална компания индустриални зони“ ЕАД е получила над 170 запитвания за терени през изминалата 2018 година. Това каза изпълнителният директор Антоанета Барес в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Тя определи изминалата година като най-силната за дружеството. И допълни, че общите инвестиции във всички индустриални зони на компанията са над 820 млн. лв., а преките работни места – над 3 000.

„В Телиш вече имаме първи инвеститор, с когото сключихме предварителен договор. Става дума за австрийска компания, която произвежда метално оборудване за заводи за сепариране на отпадъци“, съобщи Антоанета Барес. По думите ѝ, най-добре се развива зоната в Божурище.

Терените на НКИЗ в Бургас са пред изчерпване и компанията в момента работи по разширяването на зоната. „Последната инвестиция в „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ е на „Сигматек“, които правят компоненти за самолетни двигатели. Освен че ще ремонтират и рециклират, те ще изградят и научно-изследователски център. А това е много ценно, защото все повече компании предвиждат развойна дейност в България“, отбеляза изпълнителният директор на НКИЗ.

Към момента бизнесът в сферата на автомобилни части проявява най-голям интерес към индустриалните зони, стана ясно в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. „Има голям интерес от такива компании. Въпросът е как ние ще им отговорим с подходяща инфраструктура и привличане на работна ръка“, каза Антоанета Барес. И допълни, че към индустриалните зони на НКИЗ има интерес най-вече от европейски компании. Има запитвания и от азиатски дружества.

„Работна ръка в България има, ако ѝ се дава адекватно заплащане. Българите са работливи и добре образовани. Ако децата ни от университетите излизат с добра практическа насоченост, ние няма да имаме проблем с работната ръка“, отбеляза изпълнителният директор на НКИЗ. Според Антоанета Барес трябва да се обръщаме и към иновациите.

Компанията организира на 6 февруари кръгла маса, на която ще бъдат дискутирани темите за сътрудничеството между университетите, професионалните училища и бизнеса. „Целта е да помогнем на работодателите от нашите зони пряко да общуват с учебните заведения“, допълни изпълнителният директор на НКИЗ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама