Омбудсманът: Няма законови причини да се бавят парите за хора с увреждания

15:30, 21 яну 19 / Политика 25 1304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма законови причини социалното министерство да бави до средата на февруари плащанията за хора с увреждания. Това националният омбудсман Мая Манолова пред БНР.

Забавянето се получи поради премахването на социалните пенсии за инвалидност, изплащани от НОИ и прехвърлянето на средствата към помощите от социалното министерство. Поради административните промени, министерството обяви, че сумите ще бъдат платени през февруари, а Манолова поиска от социалният министър Бисер Петков това да се случи през януари.

Според нея администрацията бламира реформата, постигната с миналогодишните протести на родители на хора с увреждания. Те чакаха увеличение, а получиха забавяне и то точно през януари, когато сметките и други разходи се повишават, обобщи Манолова.

„Изпратих препоръка до социалния министър с ясна и настойчива молба да бъдат изплатени сумите до края на месеца. Няма такъв (законов) текст, който налага изплащането на помощите с месец закъснение. Всичко зависи от администрацията в социалното министерство. Ангажиментът на НОИ да прехвърли данните на хората, които са получавали инвалидни пенсии, беше до 16 януари. Не виждам пречки социалното министерство да започне изплащането на финансовата подкрепа“, каза Манолова.

Омбудсманът заминава за Брюксел, където ще внесе петиция относно проблема с двойния стандарт при храните.

„Утре от 10 часа комисията по петиции (в Европарламента) ще изслуша мен и други видни български граждани, подали петицията за двойния стандарт при храните. Отново ще изложим тезата, че двойното качество в рамките на ЕС е обида не само към българите, а към гражданите на страните от Вишеградската четворка, Румъния, Словения. Ще представим данни от нашето изследване. Реално ЕП и ЕК имат достатъчно информация. 2 милиона евро бяха отпуснати от ЕП за национални тестове и много от засегнатите държави резултатите показват наличието на двоен стандарт при храните – в различните страни един и същи продукт от една и съща марка се продава с различно съдържание“, заяви Манолова.

Според нея в рамките на четирите месеца до края на този мандат на европарламента има достатъчно време, за да се предприемат мерки по проблема.

„В комисията по вътрешен пазар ще се гласува потребителският пакет, обявен в София, част от който е проблема с двойните стандарти при храните. Утре имам среща с еврокомисаря Вера Юрова и мисля, че тя е достатъчно убедена, че потребителския пакет трябва да бъде приет в този мандат. Благодарение и на усилията, които положихме в България. Успяхме да се обединим за национална кауза“, каза още Манолова, която благодари на българските евродепутати от различни партии, които се обединили около темата и убедили своите колеги от други страни относно наличието на проблема.

Манолова коментира и друг вътрешен казус, с който е ангажирана – единната цена на водата, която, според нея, ощетява изключително хората в малки населени места.

„Хората в най-малките населени места, които имат гравитачна вода и няма никакви ВиК разходи, плащат по-висока цена от столичани. Водата в с. Троица, Шуменско е по-скъпа, 3,40 за кубик, от центъра на София. Това важи за стотици български села и населени места. Законът е такъв, че веднъж да се приеме бизнес плана на ВиК дружеството, то вече няма заинтересованост да повишава качеството на услугата. Има гарантирано вдигане на цената всяка година заради инфлацията и никакъв ангажимент (от страна на дружеството). Законодателството е много лошо и се нуждае от спешни корекции“, смята омбудсманът, която е на мнение, че за нужните промени ще й е по-лесно да убеди Еврокомисията, отколкото Комисията за енергийно и водно регулиране в България.

„Има напрежение между мен и институциите. Проследете колко време се налага да прокарам предложение до българския парламент по безспорна тема. Например подкрепата за децата сираци – една година усилия. Плащанията на неплатените заплати на работниците – година и половина усилия. За да се окаже, че съм била права и 6 хиляди души да си получат дължимите суми и без да има фалит на фонда за гарантирани вземания“, изтъкна Манолова.

Манолова не потвърди информациите, че е била потърсена от БСП с предложение да бъде издигната за кмет на София на местния вот през есента. Омбудсманът изтъкна, че има достатъчно работа за оставащата година и половина от мандата й и допълни: „Право на политическите партии да обсъждат, номинират, но също мое право е сама да си вземам решенията. Няма как да съобщя решение, което не съм взела. Не съм казала такова нещо. (че са й предложили от БСП да бъде издигната за кмет на София – б.р.)“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама