Кои са най-уязвимите от грипа възрастови групи?

12:00, 21 яну 19 / Общество 25 247 Topnovini
1

Грипът продължава да настъпва, а по данни на лични лекари София също е пред грипна епидемия. Само преди дни излезе информация, че този сезон грипът е взел 18 жертви в Румъния. Подценяваме ли вирусите и как трябва да реагираме, ако грипът влезе в дома ни?

Най-уязвими са активните хора във възрастта между 15 и 60 години. Оказва се, че 37% от заболелите търсят лекарска помощ, а 63% признават, че се самолекуват, показва анкета на bTV.

Някои от родителите предпочитат алтернативните методи на лечение и са против антибиотиците. Усложненията след грип обаче стават все повече и броят на болните расте.

От тази есен държавата ще отпуска безплатни противогрипни ваксини за възрастните хора, които най-често страдат от хронични заболявания. Лекарите пък искат санкции за тези, които не се ваксинират. У нас противогрипна ваксина са си сложили между 130 и 150 000 души.

„Не може да има санкции за противогрипна ваксина. Това е решение на човек, който трябва да се консултира с личния си лекар”, коментира проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, у нас битува мнението, че деца не трябва да се ваксинират против грип. Той даде пример, че в САЩ след 6-месечна възраст педиатрите обсъждат с родителите дали да ваксинират децата си.

Пулмологът д-р София Ангелова поясни, че най-рисковият контингент са хората над 65-годишна възраст и именно те трябва да се ваксинират.

„Много е важно да се дадат добри съвети и когато се проявят признаци на грип, хората да останат вкъщи и да не ходят в лекарските кабинети, които са инкубатор за вирусите. Там става допълнително заразяване. Трябва веднага да се започне прием на противогрипен медикамент, а не на антибиотик”, обясни пулмологът.

Тя посъветва още да се избягват контактите в затворени помещения в този период. Хубаво е да се приема витамин D и повече течности. Важна е и личната хигиена и редовното миене на ръце.

По думите на д-р Кантарджиев грипна епидемия в София се очаква в края на тази - началото на другата седмица. През последните няколко години обаче добрата новина е, че епидемиите у нас са много по-слаби и има много по-малко заболели.

„Всяка година смъртните случаи в нашата страна са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа. На 3000-4000 болни един прави дихателна недостатъчност. Ако такъв човек веднага не бъде приет в болница, рискът за живота му е голям”, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди Световната здравна организация (СЗО). От там предупреждават, че глобалната защита срещу грипа е толкова силна, колкото здравеопазването в най-слабата държава в света. СЗО наблюдава движението на вирусите, за да може да регистрира тези от тях, които може да доведат до пандемия.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани