Почина Тони Мендес - вдъхновителят на филма "Арго"

21:34, 20 яну 19 / Свят 25 1527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият агент на ЦРУ – Тони Мендес, почина на 78-годишна възраст. Мендел е вдъхновителят удостоеният с Оскар за най-добър филм „Арго“.
Филмт се основава на реални събития - спасяването на шестима служители на американското посолство в Техеран, по време на ислямската революция в Иран от 1979-а година. Филмът получава седем номинации за наградата Оскар през 2013-а година, в това число и за „Най-добър филм“. Арго също така е номиниран за пет Златни глобуса, от които печели в категориите „Най-добър режисьор“ и „Най-добра драма“.

Tони Мендес е роден на 15 ноември 1940-а година в Невада, САЩ.

Мендес никога не е планирал да работи за специалните служби. През 1965-а година той прочита обява за работа във вестник без да предполага, че ще трябва да работи за тайните служби. И така през следващите 25 години Тони Мендес подготвя технически операции в страните от Близкия Изток и Югоизточна Азия.

Известен е с това, че успява да измъкне от Иран шестима американски дипломати през 1980 година. Той предлага странна идея - снимачен екип на несъществуващ научнофантастичен филм да пристигне в Техеран, за да потърси места за снимки и да се върне в САЩ заедно с дипломатите, след като продуцентът ги представи за членове на екипа.

Именно тази мисия вдъхновява и филма „Арго“, като Бен Афлек, който е и режисьор на лентата, се превъплъщава в образа на Мендес.

След почетното си пенсиониране през 1990-а година Тони Мендес публикува няколко книги за работата на специалните служби. Последната ще бъде издадена посмъртно през май.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама