Гешев: Хванатата банда е пращала пари навън, няма заплаха за България

14:40, 18 яну 19 / Крими 25 830 Topnovini
1

"Сумите, с които са финансирани терористични организации от България са били насочвани към чужбина и разследващите нямат данни у нас да има пряка опасност от терористична заплаха". Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев за мащабното разследване на територията на няколко града у нас. 

"Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. Делото започна преди около 1 година с оперативна информация на ДАНС", каза още Гешев.

"В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори ще преценят дали и на колко от задържаните 43 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", каза Гешев.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е задържан в София.

"Главният организатор е осъществявал нерегламентирани „хавала”. Не става въпрос за явни терористи действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности", обясни още Гешев.

Той добави, че системата „хавала” е древна система, наричана така от арабите – при едно лице, хавалда, идват определени хора, които носят определени суми, и искат тази сума да стигне до другия край на света.

"Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет", каза Гешев. Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на „хавала”.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще успее ли вотът на недоверие срещу правителството?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 111 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.