Гешев: Хванатата банда е пращала пари навън, няма заплаха за България

14:40, 18 яну 19 25 1520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Сумите, с които са финансирани терористични организации от България са били насочвани към чужбина и разследващите нямат данни у нас да има пряка опасност от терористична заплаха". Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев за мащабното разследване на територията на няколко града у нас. 

"Става въпрос за организирана престъпна група, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. Делото започна преди около 1 година с оперативна информация на ДАНС", каза още Гешев.

"В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори ще преценят дали и на колко от задържаните 43 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", каза Гешев.

Установено е, че основният организатор на престъпната дейност е сирийски гражданин, пребиваващ в България. Той е задържан в София.

"Главният организатор е осъществявал нерегламентирани „хавала”. Не става въпрос за явни терористи действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности", обясни още Гешев.

Той добави, че системата „хавала” е древна система, наричана така от арабите – при едно лице, хавалда, идват определени хора, които носят определени суми, и искат тази сума да стигне до другия край на света.

"Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет", каза Гешев. Той добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно генерира организацията на „хавала”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама