Бисер Петков: Целта е социалните услуги да се доближат до хората

09:30, 18 яну 19 / Политика 25 900 Topnovini
1

Над 3000 деца годишно се раждат от деца, в повечето случаи те се оставят на грижите на държавата.

„Целта ни е да доближим социалните услуги до хората. Това е идеята и на законопроекта, който ще се гледа в петък в парламента”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред NOVA преди парламентът да разгледа на първо четене третия законопроект от пакета разпоредби за хората с увреждания.

След протеста на майките на деца с увреждания в края на миналата година правителството одобри проекта на Закон за социалните услуги. Основната му цел е гарантиране на достъпа до социални услуги, тяхното качество и ефективност. В законопроекта е заложено още да се създаде и нова Агенция за качеството на социалните услуги, която ще има контролни функции.

Министър Петков обясни още, че хората с увреждания, които досега не са получавали месечна добавка, трябва да подадат заявление за това до края на януари. Помощта за останалите автоматично ще се увеличи, считано от 1 януари. Размерът й зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв.

Социалният министър каза още, че вече са генерирани около 43 000 от винетките за хора с увреждания. Трябва да бъдат издадени още приблизително 20 000. Декларациите за получаването им могат да се подават и по пощата, както и чрез системата за сигурно електронно връчване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани