Бисер Петков: Целта е социалните услуги да се доближат до хората

09:30, 18 яну 19 / Политика 25 1670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 3000 деца годишно се раждат от деца, в повечето случаи те се оставят на грижите на държавата.

„Целта ни е да доближим социалните услуги до хората. Това е идеята и на законопроекта, който ще се гледа в петък в парламента”. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред NOVA преди парламентът да разгледа на първо четене третия законопроект от пакета разпоредби за хората с увреждания.

След протеста на майките на деца с увреждания в края на миналата година правителството одобри проекта на Закон за социалните услуги. Основната му цел е гарантиране на достъпа до социални услуги, тяхното качество и ефективност. В законопроекта е заложено още да се създаде и нова Агенция за качеството на социалните услуги, която ще има контролни функции.

Министър Петков обясни още, че хората с увреждания, които досега не са получавали месечна добавка, трябва да подадат заявление за това до края на януари. Помощта за останалите автоматично ще се увеличи, считано от 1 януари. Размерът й зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв.

Социалният министър каза още, че вече са генерирани около 43 000 от винетките за хора с увреждания. Трябва да бъдат издадени още приблизително 20 000. Декларациите за получаването им могат да се подават и по пощата, както и чрез системата за сигурно електронно връчване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама