Стотици се простиха с убития кмет на Гданск

09:10, 18 яну 19 / Свят 25 330 Topnovini
1

Стотици поляци се стекоха пред тленните останки на убития кмет на Гданск Павел Адамович. Той почина от раните си, след като беше намушкан с нож на трибуната на благотворително събитие на 13-ти януари.

Огромно пламтящо сърце беше оформено от свещи пред музея на движението "Солидарност", помогнало за свалянето на комунизма в Полша. Въпреки ледения вятър много хора се наредиха на опашка, за да отдат последна почит на Павел Адамович. По данни на полицията са се стекли около 2500 души. 

Полският пристанищен град Гданск бе разтърсен от убийството на Адамович, който бе намушкан в неделя вечерта по време на благотворително събитие и почина часове по-късно. Полицията задържа най-малко 10 души през последните дни заради призиви в социалните медии към убийство и прояви на агресия, отправени след смъртта на кмета.

Адамович беше критик на управляващата партия "Право и справедливост" и антиимиграционната ѝ политика. Той беше един от 11-те полски кметове, на които бяха издадени фалшиви смъртни актове от крайнодясна групировка през 2017 г., след като подписаха декларация, че ще приемат бежанци противно на правителствената антимигрантска политика. 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани