"Фейсбук" закрива стотици страници и акаунти, свързани с Русия

17:40, 17 яну 19 / Свят 25 1382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социалната мрежа "Фейсбук" обяви, че е отстранила стотици свързани с Русия страници, групи и акаунти, които според компанията са били част от две големи операции за дезинформация, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Акцията е част от продължаващите усилия за борба с фалшивите новини. Тя е предприета след откриването на две мрежи, "занимаващи се с координирано неавтентично поведение" на двете платформи - "Фейсбук" и "Инстаграм", принадлежащи на компанията.

Шефът на фирмения отдел за политиката по киберсигурност Натаниъл Глайшър писа по този повод в блога си, че едната мрежа е оперирала в страни от Централна и Източна Европа, а другата се е фокусирала върху Украйна. Хората, управлявали тези акаунти, се представяли като независими новинарски източници и поствали материали по теми, свързани с антинатовски настроения и протестни движения.

Според Глайшър едната мрежа, съдържаща 364 страници и акаунти, била свързана със служители на руската медия "Спутник" - държавен новинарски сайт на английски език. "Спутник" не отговорил на изпратени по имейл искани за коментар по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама